Tüp Mide Püre Diyeti Dönemi Tarifleri

Tüp Mide Püre Diyeti Dönemi Tarifleri

 

Tüp mide ameliyatı sonrası püre dönemi, ameliyattan sonraki ilk 15 günlük sürecin tamamlanmasının ardından başlayan döneme denilmektedir. Sıvı diyet döneminin ardından iyileşmeye başlayan dikişler püre haline getirilmiş yiyecekler tüketebilmenize olanak sağlar. Bu nedenle püre diyet dönemi boyunca ezilerek hazırlanan, rahatlıkla tüketilebilen ve vücuttan kolaylıkla tolere edilebilen yiyecekler tüketmek gerekmektedir.

Püre Diyet Dönemine Geçişte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Püre diyet dönemi süresince midede oluşabilecek genişleme ve rahatsızlıkları önleyebilmek için katı – sıvı ayrımını yapabilmek büyük önem taşımaktadır. Püre diyet dönemine geçişte midenin uyum sürecini sağlayabilmek için yemeklerden yarım saat önce ve sonra sıvı alımını durdurmak gerekmektedir.

Püre diyet döneminde sıvı diyet döneminin aksine doktor kontrolünde öğün saatleri oluşturulması gerekmekte ve hastaların 3 saatte bir bu öğünleri tüketmesi gerekmektedir. Bu dönemde mide bulantıları ya da iştahsızlık gibi durumlar yaşanabilir olsa da kilo dengesini sağlayabilmek için püre diyeti dönemindeki sürecin kontrollü yönetilmesi önemlidir.

Püre Diyeti Dönemi Tüketilebilir Besinler

Püre diyeti döneminde ezilmesi ve hazmı kolay yiyecekler tüketilmesine önem verilmelidir. Yumurta ve peynir bu konuda hem besin değeri açısından hem de kolay tüketilebilir olmasından dolayı tavsiye edilmektedir. Kırmızı et yerine bir süre beyaz et tüketilmesi hazmı kolaylaştıracaktır. İkinci haftadan sonra yağsız kırmızı et tüketimine başlanabilir.

Çorba çeşitleri bu dönemde öğünlerde yer verilebilir en iyi besinlerden olmaktadır. Lezzeti, kolay tüketimi ve hazmı sayesinde birçok öğünde çorba içebilirsiniz. Sebze tüketmeye de önem gösterilmeli fakat bunu yaparken sebzeleri bir süre püre haline getirerek öğünlerde yer verilmelidir.

Tüm bunlarla birlikte protein desteği alınmalı ve bunlar da yoğurt, kefir, süt ya da ayran şeklindeki ürünleri tüketerek sağlanabilmektedir.

Püre Diyeti Döneminde Tüketilmemesi Gereken Besinler

Tüp mide ameliyatı sonrası midenin iyileşme süreci zaman almaktadır. Bu nedenle de 3 farklı aşamada farklı diyet programları uygulanmaktadır. Midenin iyileşmesini kolaylaştırmak için uygulanan püre diyeti dönemi de en önemli aşamalardan biri olmaktadır. Bu nedenle de tüketilmesi gerekilen besinlerin yanında bir süre daha uzak durulması gerekilen besinler de bulunmaktadır.

Püre diyeti döneminde mide asidi salgısını arttıran yiyeceklerden kesinlikle uzak durulması gerekilmektedir. Bu dönemde baharat, salça, limon, yağ, soğan ve sarımsak gibi besinlerden özellikle uzak durulmalıdır. Bunların yanında sebze ve meyveleri püre haline getirmeden tüketmek midede yara oluşumuna neden olabilmektedir. Karbonhidrat değeri yüksek olan ekmek, pilav, makarna gibi besinler ve hazmı zor kuruyemişler tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Hazır meyve suları ve meyve püreleri de katkılı besinler olduğu için uzak durulması gerekilen yiyeceklerdir. Hazırlanan püre ve meyve sularının taze meyvelerden hazırlanmış olmasına dikkat edilmelidir.

Eğer siz de püre dönemi diyeti hakkında bilgi sahibi olmak ve bu konuda destek almak isterseniz Üsküdar Özel Aktif International Üsküdar Hastanesi doktorlarından destek alabilirsiniz.

Püre Diyeti Dönemi Tarifleri

Püre diyeti dönemi, tüp mide ameliyatı sonrasındaki süreçte 2. ve 3 haftalardaki sürece denk gelmektedir. Püre diyeti döneminin rahat şekilde atlatılması için bazı basit ve kolay tüketilebilir püre tariflerinden yararlanmak faydalı olabilir. Bu nedenle Üsküdar Özel Aktif International Üsküdar Hastanesi uzman doktorlarının paylaştığı birkaç tarife göz atabilirsiniz.

Peynirli Patates Püresi

Malzemeler:

  • 1 adet patates
  • 1 dilim peynir
  • Taze fesleğen
  • 1 kahve fincanı laktozsuz süt

Hazırlanışı:

Patates bir tencerede haşlanır. İyice yumuşadıktan sonra kabuklarından ayrılarak süt ve peynir ile iyice ezilerek püre haline getirilir. Fesleğen iyice kıyılır ya da blenderdan geçirilerek küçük taneler haline getirilir. Ardından hazırlanan püreye eklenerek bu şekilde tüketilir.

Yağsız Kabaklı Tavuk

Malzemeler:

  • 200 gr tavuk incik
  • 2 orta boy kabak
  • 1 havuç
  • 1 tatlı biber
  • 1 tutam maydanoz
  • 2 adet ceviz
  • Tuz
  • 3 su bardağı su

Hazırlanışı:

Malzemelerde yer alan 200 gr tavuk incik bir tencereye koyulur. Ardından dilimlenmiş 2 orta boy kabak, 1 tatlı biber, maydanoz ve ceviz tencereye ilave edilir. 3 su bardağı su eklenir ve biraz tuz ilave edilir.

20 dakika tencerede pişirilen tavuk bir kapta küçük parçalara ayrılır. Pişen kabak ve biber püre haline getirilerek tavuk ile karıştırılır ve bu şekilde tüketilebilir.

Ayrıca ılıdıktan sonra tavuk suyunun da tüketilmesi yararlı olacaktır.

Tavuk eti protein açısından zengin bir besin olmasının yanında yağsız olması nedeniyle hazmı kolay bir besindir. Ayrıca bu dönemde özellikle ilk 15 gün kırmızı et yerinde beyaz et tüketilmesi sağlık açısından önemli olacaktır.

Sebzeli Mücver

Malzemeler:

  • 1 adet kabak
  • 1 adet havuç
  • Maydanoz
  • Dereotu
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 dilim light peynir
  • 1 yumurta
  • 2-3 yemek kaşığı tam buğday unu

Hazırlanışı:

Kabak ve havuç rendelenerek suyu iyice sıkılır. Ardından yeşillikler blenderdan geçirilerek kıyılır. Bir kaba alınan kabak ve havucun üzerine yeşillikler eklenir. Peynir de bu harca dahil edilerek iyice karıştırılır. Farklı bir kapta yumurta çırpılır ve tüm malzemelere eklenir. Son olarak yeteri kadar un ve tuz da eklenerek tüm malzemeler bir tepsiye yayılır. Önceden ısıtılmış fırında 200 dereceye kadar iyice pişirildikten sonra küçük lokmalar eşiğinde tüketilebilir.

Sebzeli Domates Çorbası

Malzemeler:

  • 5-6 domates
  • 1 yeşil biber
  • 1 kapya biber
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • 1 su bardağı laktozsuz süt

Hazırlanışı :

Domatesler rendelenerek renk vermesi için kullanılan 1 tatlı kaşığı salça ile iyice karıştırılır. Ardından yeşil biber ve kapya biber blender yardımı ile püre haline getirilir. Hazırlanan domates karışımı ve biber püresi bir tencereye konulur. 3 su bardağı tavuk suyu eşliğinde 10-15 dakika kısıt ateşte pişirilir. Son olarak laktozsuz süt ilave edilir ve 5 dakika kadar daha pişirilir. Hazmı kolaylaştırdığı için kolaylıkla tüketilir.

Püre Diyeti Muhallebisi

Malzemeler:

  • 500 ml laktozsuz süt
  • 20-25 gr pişirilebilir tatlandırıcı
  • 25 gr nişasta
  • 5 gr vanilya

Hazırlanışı:

Oldukça kolay olan bu tarifte tüm malzemeler bir tencereye eklenerek karıştırılır. Ve kısık ateşte kıvama gelinceye kadar pişirilir. Bu süreçte muhallebinin dibinin tutmaması için devamlı olarak karıştırılması gerekmektedir. Mideye rahatsızlık vermemesi için ılık bir şekilde tüketilebilir.

Fırında Balık

Malzemeler:

  • 1 adet 200 gr yağsız balık
  • 1 havuç
  • 1 patates
  • Birkaç dal fesleğen
  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye güzelce temizlenmiş balık yerleştirilir. Havuç ve patates dilimlere ayrılır ve tepsiye dizilir. Bir tutam fesleğen balığın içine tat vermesi için yerleştirilir. Çok az tuz ilave edildikten sonra önceden ısıtılmış fırında iyice pişene kadar ısıtılır. Pişen balık ve sebzeler fırından çıkarılır. Patates ve havuç ezilerek püre haline getirilir. Balıkta kılçıklarından ayrılarak küçük lokmalar haline getirilir ve bu şekilde tüketilebilir.

 

Yazar: Mehmet Mehdi Deniz

Mehmet Mehdi Deniz